Bøf béarnaise med grillede tomater

Bøf béarnaise med grillede tomater
4 personer
Bearnaisesauce
1. Smelt smørret i en kasserolle og lad det stå, så salt og andre "urenheder" synker til bunds. Hold det godt håndvarmt, eventuelt i en lun ovn.
2. Pil og hak løgene og kom dem sammen med de øvrige ingredienser i en anden kasserolle. Kog det op, og lad det koge ind,  uden låg, for god varme til der er cirka 1/3 tilbage. Si det.
3. Pisk æggeblommerne med 1 spsk. vand og den siede, afkølede bearnaiseessens i en tykbundet gryde over meget svag varme - helst over vandbad. Rør godt til æggemassen begynder at blive tyk og luftig.
4. Rør det klarede smør i æggemassen lidt efter lidt under stadig piskning. Det er nu, risikoen for at sovsen skiller er størst. Tilsæt kun det "klarede" af smørret. Bundfaldet må ikke komme med i sovsen.
5. Smag evt. sovsen til med mere salt og peber og nogle dråber citronsaft. Tilsæt finthakket esdragon eller persille. Hold sovsen varm over vandbad.
Grillede tomater: Steg de halve tomater på en godt varm grillpande ca. 1½ min. på hver side. Tag dem af og drys med rosmarin, salt og peber.
Bøf
Steges på en varm pande i ca. 2-3 min. på hver side. Lad hvile 5 minutter på panden inden servering.
Tilbehør
Server hertil kogte eller ovnbagte kartofler samt dampede bønner.
Ingredienser:
  • 4 bøffer
  • Smør
Bearnaisesauce:
  • 125 g. smør
  • 4 æggeblommer
  • 1 spsk. vand
Bearnaise-essens:
  • 2 løg
  • 1 spsk. hakket estragon
  • eller ½ spsk. tørret
  • 1 spsk. hakket persille
  • 1 kvist timian
  • 1 laurbærblad
  • ½ dl. vineddike
  • ½ dl. tør hvidvin
  • 5-6 hele peberkorn
  • Salt og peber
  • Hakket estragon eller persille
  • Evt. citronsaft
Stegte tomater:
  • 4 tomater i halve (ca. 325 g)
  • 2 tsk. finthakkede friske rosmarinblade
  • ½ tsk. groft salt
  • friskkværnet peber