GRØD

I Danmark har vi spist grød i tusinder af år, og det er en stor del af vores nationale selvopfattelse og vores kulinariske arv. Danskernes begrebsforståelse af ordet grød er også meget bredere end mange andre kulturers. I England- og mange andre vestlige lande er ”porridge” ensbetydende med havregrød. I Asiatiske lande er porridge ensbetydende med ”congee”, som er en salt grød baseret på langtidskogte jasminris med kød, fisk eller grøntsager.

I Danmark har vi både kornbaseret grød, som havregrød, øllebrød eller risengrød, men også mange forskellige former for sød frugt- og risgrød, hvor rødgrød med fløde, æblegrød og ris ala mande er nogle af de mest populære varianter. Kort sagt har vi en udvidet forståelse af ordet grøds betydning og dermed også et større arsenal af grødretter i vores kulinariske arv.

Grød har historisk set været et vigtigt element for vores overlevelse og udvikling i norden.

Før vi bagte brød, lavede vi grød over åben ildt et kogekar med korn, vilde urter, bær og hvad vi ellers kunne finde i naturen, hvilket gør tilberedning af grød til den første egentlige kogekunst man ser i Danmarkshistorien. Fordelen ved grød er, at kornet kan holde sig i lang tid uden konservering, og at næringsindholdet er relativt højt. Grød har derfor spille en central rolle i vores udvikling som mennesker.

GRØG kogebog

Hvad er Gastromondo?
Gastromondo samler eksklusive fødevarer, rejser, smagninger, keramik, service og vin på ét sted. Træd indenfor i et enestående univers for connaisseurer og oplev en verden af gastronomi, grej og unikke oplevelser på Gastromondo. Her vil du blive budt på alt fra opskrifter og smagekasser fra lokale madproducenter til indsigt omkring de nyeste gastronomiske trends og særlig adgang til unikke madarrangementer.